به نقل از خبرگزاری فارس، بهرام نظامالملکی مدیرکل دفتر توسعه صادرات و خدمات فنی و مهندسی وزارت نیرو در این همایش گفت: توافقهایی که بهتازگی با مسئولان کشور عراق در حوزه آب و برق انجام شده در کمیسیون اجلاس مشترک دو کشور به امضای وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران و وزیر تجارت عراق رسیده است.
وی اظهار داشت: توافقهای خیلی خوبی با کشور عراق در حوزه آب، برق و فاضلاب جهت بهرهمندی بیشتر از توانمندی شرکتهای ایرانی در عراق صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه بازار عراق بازار صادراتی بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران است، گفت: پس از سقوط صدام و تشکیل دولت مردمی در عراق، روابط ایران با این کشور روز به روز بهتر شده است و امیدواریم بتوانیم روابط گستردهتری با عراق در حوزه آب و برق داشته باشیم.
وی از خودکفایی 95 درصدی ایران در بخش آب و برق خبر داد و گفت: شرکتهای ایرانی فعال در صنعت آب و برق تجارب و توانمندیهایی به دست آوردهاند و ما آمادگی کامل داریم که این تجارب را در اختیار همتایان عراقی قرار دهیم.
نظامالملکی افزود: پیشتر یکی از شروط شرکت در مناقصهها، تامین کالاها از اروپای غربی بود اما با توجه به استاندارد بودن کالاهای ایرانی در صنعت آب و برق، طرف عراقی متقاعد شد که عراقیها در طرحهای خود از تجهیزات و کالاهای ایرانی در حوزه آب، برق و فاضلاب نیز استفاده کنند.
وی یادآور شد: این موفقیت خوبی برای سازندگان کالا و تجهیزات در حوزه آب و برق است تا صادرات خود به عراق را توسعه دهند.
وی خاطرنشان کرد: هماکنون بیش از 37 پروژه آب و برق به ارزش افزونبر 1.5 میلیارد دلار توسط پیمانکاران ایرانی در حال انجام است که تا پیش از این، تجهیزات میبایست از اروپا تامین میشد اما اکنون با توافقهای صورتگرفته، صادرات کالا و تجهیزات ایرانی به عراق رونق بیشتری میگیرد.
وی اظهار داشت: در هفته گذشته تحولات بسیار مثبتی از نظر حضور شرکتهای ایرانی در عراق اتفاق افتاده و در سفر معاون اول رییسجمهور به این کشور مقرر شد در اجرای قراردادهای عمرانی عراق کالاها و تجهیزات ایرانی نیز مجوز استفاده داشته باشند.
وی ادامه داد: در گذشته در این قراردادها فقط کالاها با منشا اروپای غربی مجوز استفاده داشت که طبق توافق با مقامهای دولت عراق، از این پس تجهیزات ایرانی نیز در این قراردادها قابل استفاده خواهند بود و این یک دستاورد بزرگ برای تولیدکنندگان تجهیزات آب و برق کشور است.
نظامالملکی ادامه داد: در بخش برق نیز دو طرف توافق کردهاند شرکتهای توانمند ایرانی نیز در فهرست شرکتهای قابل قبول بینالمللی از جمله شرکتهای اروپایی و کرهای قرار بگیرند و در مناقصههای بینالمللی این کشور حضور داشته باشند.
وی از توافق انجام شده برای تاسیس دانشگاه تخصصی برق توسط وزارت نیروی ایران در عراق خبر داد و گفتک برگزاری دورههای آموزشیدر زمینه برق و انرژیهای نو، تحقیقات انرژی، فراهم کردن زمینه حضور بیشتر شرکتهای ایرانی در صنعت برق عراق و توسعه سرمایهگذاری در بخش برق از دیگر مفاد این توافقنامه بوده است.
نظامالملکی ادامه داد: در بخش آب نیز در زمینه طراحی شبکه آب خام برای آبیاری فضای سبز، مشارکت در اجرای طرحهای آب و فاضلاب شهری با وزارت شهرداری عراق و مطالعه رودخانه دجله توافقهایی صورت گرفته است.
وی از توافق بانک مرکزی ایران و عراق برای رفع مشکل ضمانتنامه شرکتهای ایرانی برای حضور در بازار عراق خبر داد و افزود: هدف توسعه حضور شرکتهای آب و برق در این بازار است و تاکنون نیز عملکرد خوبی در این زمینه داشتهایم، به طوریکه در سال جاری از مجموع 16 پروژه صادرات فنی و مهندسی آب و برق کشور 8 پروژه در عراق بوده است. در سال گذشته نیز از مجموع 22 پروژه آب و برق در خارج از کشور 16 پروژه در عراق بوده که این امر نشان از آمادگی بازار عراق برای سرمایهگذاریهای بیشتر است.