بنوشته جام جم ، با این که تا آغاز فروردین ماه صدای پای خشکسالی بوضوح به گوش میرسید و حتی سازمانهای دستاندرکار چون وزارت نیرو بصراحت از احتمال فراوان در پیش بودن خشکسالی و جیرهبندی آب و برق در تابستان سخن میراندند، اما انگار رفتار ابرها از فروردین ماه عوض شد و باران سیلآسای پربرکت اکثر مناطق کشور را سیراب کرد.
حتی برف نیز از باریدن دریغ نکرد تا تشنگی بسیاری از دشتها و مناطق کمآب رفع شود.
براساس اعلام وزیر نیرو، بارندگی همین چندروزه گذشته به قدری بوده که مساله جیرهبندی آب در تابستان را تقریبا منتفی کرده است و اگر در ماههای دیگر بهار هم یک چنین بارندگیای وجود داشته باشد، بخش زیادی از سفرههای زیرزمینی آب که مقدار عمدهای از ذخیره خود را از دست داده بودند، احیا میشوند.
بارندگیهای اخیر همچنین به احیای چند دریاچه و رودخانه که رو به خشک شدن کامل میرفتند، کمک کرده است. دریاچه کیو در خرمآباد و دریاچه ارومیه نمونههای بارزی از این قضیه است.
باران برکت الهی همچنین مشکل برق تابستانی را که از سال پیش مورد هشدار و نگرانی مسوولان بود نیز تا حد زیادی مرتفع کرده است ؛ چرا که سال گذشته خشکسالی باعث از میان رفتن ذخیره پشت سدها که به روش برق آبی ، برق تولید میکردند ، شد و حدود 5000 مگاوات ظرفیت نیروگاهی را از مدار تولید خارج و باعث بروز خاموشی های برنامهریزی شده گردید اما باران امسال ذخیره مناسبی از آب را در پشت سدها ایجاد کرده و باعث ورود نیروگاههای برقآبی به مدار تولید و رفع کمبود شده است.
از سوی دیگر، کشاورزی ایران نیز نفسی به راحتی کشید؛ چرا که خشکسالی میرفت تا ارقام واردات محصولات کشاورزی و بویژه گندم را نگرانکننده سازد. همچنین در سایر اقلام کشاورزی و باغی تداوم خشکسالی نگرانی خروج سرمایه از این بخش را تشدید کرده بود که باران بموقع کمکی بزرگ به رفع این نگرانی خواهد بود.
شرکت مدیریت منابع آب ایران در گزارشی که دیروز منتشر کرد، از رفع نگرانی درباره وضعیت آب شهرهای نسبتا گرم و خشک ایران مانند سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، فارس، بوشهر و خوزستان خبر داد.
بنا بر گزارش این شرکت ، ذخایر پشت سدهای کشور در ماه نخست امسال در مقایسه با کل سال 87 تنها 15 درصد کمتر است و به 13.7 میلیارد مترمکعب رسیده است. در این راستا مثلا حجم آب سدها در استان نسبتا گرم و خشکی چون سیستان و بلوچستان از 20 میلیون مترمکعب به 91 میلیون مترمکعب افزایش یافته است.
همچنین در حوزه استان کردستان که پیش از این، وضعیت آبی نگرانکنندهای داشت، مشکلات مرتفع شده است. چنین وضعیتی برای شهرهای بانه، میناب و ایلام نیز وجود داشت که باران پربرکت آن را بهبود بخشید.
پرویز فتاح، وزیر نیرو نیز از حل مشکل جیرهبندی آب در تابستان 88 خبر داد و امسال را سال مناسبی از جهت بارندگی پیشبینی کرد.
به گفته وی، کل ذخایر آب پشت سدهای کشور سال گذشته 14 میلیارد مترمکعب بوده، اما امسال تنها در فروردین این ذخایر به 13.7 میلیارد مترمکعب رسیده است.
این گزارش میافزاید: باران آنقدر وضعیت پیشبینیهای بخش آب را تغییر داده که دولت به فکر سرمایهگذاری جدید در امر سد و نیروگاه برقآبی و افتتاح سریعتر طرحهای معطل مانده سدسازی افتاده است.
بر این اساس، امسال 14 سد به ظرفیت 1400 میلیون مترمکعب افتتاح و 7 سد نیز به مرحله آبگیری میرسند. در بخش سد نیز 1838 مگاوات نیروگاه جدید تا قبل از فرارسیدن پیک مصرف در تیر ماه وارد مدار میشوند.
خبرنگار ما مینویسد: وزیر جهاد کشاورزی 16 فروردین ماه جاری از گسترش خشکسالی ابراز نگرانی کرده بود و وزارت بازرگانی نیز خود را برای واردات چند میلیون تن گندم آماده میکرد اما اکنون میتوان امیدوار بود که با رشد غیرمنتظره بارندگیها، سطح زیر کشت محصولات مختلف کشاورزی افزایش یافته و شاهد تولید بیشتری از محصولات مورد نیاز کشور باشیم.
این است که تمام نشانههای اقتصادی حکایت از آن دارد که باران بموقع غیرمنتظره، بخش عمدهای از نگرانیهای اقتصادی و تولیدی را شستشو داده است