دستگاه پیشگیری از آلودگی منابع آبهای زیرزمینی و جلوگیری از شور شدن آبهای شیرین همراه با کاهش مصرف انرژی در ساختمانهای کشور ابداع شد.
به گزارش سرویس علم و فن آوری پایگاه اطلاع رسانی صبا به نقل از خبرگزاری فارس ابراهیم صفایی، مجری این طرح گفت: تشکیل رسوب آب بر جدار مخازن، لولهها و تأسیسات ساختمانها و صنایع یک معضل عظیم فنی است که فناوری رایج در زمینه رسوب زدایی در تأسیسات کشور بسیار قدیمی و متعلق به یک قرن پیش است و این فناوری خسارات سنگینی بر اقتصاد، صنعت و محیط زیست وارد میکند.
وی ادامه داد: به طور مثال سالهاست برای شست و شوی رسوب آب از اسیدهای مختلف استفاده میشود و به این ترتیب میلیونها لیتر مواد اسیدی سالانه وارد منابع آبهای زیرزمینی کشور میشود، درحالی که امروزه منابع آبهای زیرزمینی، مهمترین منابع آب شرب شهرها است که روند خشکسالیهای سالیان اخیر وابستگی به آبهای زیرزمینی را شدید میکند.
صفایی افزود: فناوری رسوبزدایی الکترونیکی، بدون آنکه از مواد شیمیایی استفاده کند، رسوبها را مولکول به مولکول در آب حل کرده و به ترکیب مواد معدنی در طبیعت آسیبی نمیزند و خلوص آبهای زیرزمینی را تغییر نمیدهد و از شور شدن آبهای شیرین نیز جلوگیری میکند، زیرا در شرایط موجود، سالانه هزاران تن نمک برای پیشگیری از تشکیل رسوب در تأسیسات در آب حل شده و وارد منابع آب در زمین می شود.
وی گفت: همچنین با استفاده از این فناوری، مصرف سوخت گاز در حدود 40 درصد در ساختمانها کاهش مییابد که علاوه بر صرفهجویی اقتصادی، آلودگی هوا در شهرها به همین نسبت کاهش مییابد.
صفایی در زمینه تأثیر رسوب آب بر افزایش مصرف انرژی گفت: رسوب آب مانند عایق از تبادل حرارت در تأسیسات و لوازم خانگی جلوگیری میکند در نتیجه، انرژی تولید شده در سیستم ها هدر می رود، مثلاً در یک آبگرمکن خانگی رسوب مانع از انتقال حرارت به آب شده و در نتیجه حرارت از لوله دودکش خارج میشود، باحذف رسوب تبادل حرارت بهتر انجام شده و معمولاً بین 20 تا 40 درصد مصرف گاز و 10 تا 30 درصد مصرف برق در ساختمان ها و صنایع کاهش مییابد.
وی افزود: برآوردها نشان میدهد سالانه معادل 100 میلیون بشکه نفت خام انرژی در کشور در اثر تشکیل رسوب آب در تأسیسات تلف میشود.
مجری این طرح در زمینه تأثیر رسوب بر استهلاک و عمر تأسیسات گفت: رسوب موجب خوردگی فلزات میشود و در اثر این پدیده سالانه میلیاردها تومان لوله، شیرآلات، چیلر، بویلر، مبدلهای گرمایی و غیره دچار خوردگی، شده و در واقع هزاران تن آهن و فولاد که سرمایه های ملی به شمار میروند، قراضه شده و از بین میرود.
وی افزود: محصولات خارجی این فناوری برای مصرف کننده ایرانی بسیار گران است، اما با طراحی منحصر به فرد این فناوری و ثبت آن، زمینه تولید این محصول در کشور با یک بیستم قیمت جهانی مهیا شده است. سپس دستگاه تولید شده در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مورد آزمایش و ارزیابی قرار گرفت و موفق به اخذ تأییدیه فنی شد.
|