وزیر بازرگانی با استناد به گزارش های جهانی گفت: رتبه ی ایران در میان 183 کشور جهان در شاخص فضای کسب و کار طی سال جاری میلادی از 142 به 137 رسید و پنج پله بهبود یافت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی صبا به نقل از ایرنا، "مهدی غضنفری" در همایش سراسری مدیران ستادی و اجرایی با بیان اینکه ممکن است روش های سنجش منصفانه نباشد و یا اینکه طراحان با برخی کشورها تعامل مناسبی نداشته باشند، افزود: با این وجود شاخص های سهولت کسب و کار بعنوان معیار بین المللی تا حدود زیادی به پرسش ها پاسخ می دهند. وی با اشاره به اینکه بیش از 10 فعالیت جدی در تعیین رتبه هر کشوری در فضای کسب و کار موثر هستند، افزود: رتبه ایران در هر کدام از این شاخص ها متفاوت است. همایش دو روزه مدیران ستادی و اجرایی گمرک با تقدیر و اهدای جوایز در محل هتل المپیک تهران پایان یافت.
**رتبه ی ایران در تجارت فرامرزی وزیر بازرگانی رتبه ی ایران در تجارت فرامرزی را درمیان کشورهای جهان 134 عنوان کرد و با طرح این پرسش که چرا باید ایران در چنین جایگاهی قرار داشته باشد و گمرک چه نقشی را ایفا می کند، گفت: زمان، هزینه و تعداد اسناد مورد نیاز برای واردات و صادرات محموله های کالا از طریق حمل و نقل دریایی، اخذ اعتبارات اسنادی، خروج کالا از بندر از جمله عوامل تعیین این رتبه محسوب می شود. وی سپس ادامه داد: در دیگر شاخص ها رتبه ی ایران در شروع کسب و کار 48، اخذ مجوز ها 141، استخدام و اخراج نیروی کار 137، ثبت مالکیت 153، اخذ اعتبار 113، حمایت از سرمایه گذاران و سهامداران 165 و الزام آور بودن قراردادها 53 اعلام شده است.
** زمان و هزینه بر بودن عملیات صادرات و واردات ایران غضنفری با بیان اینکه "هرچند بطور قطع مقایسه جهانی از دقت کافی برخورار نیست"، افزود: اما با نگاهی به وضعیت کشورهای اطراف می توان تحلیلی مناسب تر از عملیات صادرات و واردات ایران داشت. وی از امارات بعنوان کشوری با رتبه پنج در فضای کسب و کار جهانی درسال 2010 میلادی نام برد وگفت: زمان انجام عملیات صادراتی در ایران سه برابر امارات و هزینه های آن دو برابر است. غضنفری ادامه داد: در مقایسه ای با عملیات واردات توسط این دو کشور نیز مشخص می شود که این فعالیت ها در ایران نسبت به امارات چهار برابر بوده و هزینه های مترتب بر آن نیز سه برابر است. وزیر بازرگانی با اشاره به اینکه زمان عملیات صادرات ایران و هزینه های آن نسبت به کشور ترکیه هر کدام دو برابر برآورد شده است، افزود: مدت زمان انجام عملیات واردات در ایران نیز در مقایسه با این کشور 5/2 برابر و هزینه ی آن نیز 5/1 برابر است. وزیر بازرگانی با اشاره به اینکه روسیه از نظر فضای کسب و کار نسبت به ایران در جایگاه پایین تری قرار دارد و رتبه 168 جهان را به خود اختصاص داده، گفت: مدت زمان انجام عملیات صادرات در این کشور و هزینه های آن بترتیب هر کدام 5/1 و 2 برابر ایران بوده و زمان واردات و هزینه ی آن تقریبا با کشورمان برابر است. وی تاکید کرد: برای بهبود شاخص تجارت فرامرزی در فضای کسب و کار باید همه ی سیستم ها در کنار یکدیگر فعالیت کنند.
** زمان بر بودن آماده سازی اسناد وزیر بازرگانی در ادامه سخنان خود از تسهیل در آماده سازی اسناد بعنوان موضوعی مهم در حوزه تجارت نام برد و گفت: بطور تقریب نیمی از کل فرایند صادرات به مدت 25 روز و 60 درصد از مجموع زمان کل واردات یعنی 38 روز صرف آماده سازی اسناد می شود.
** راههای بهبود شاخص تجارت فرامرزی غضنفری با تاکید بر این موضوع که عواملی چون بکارگیری فناوری اطلاعات و پنجره واحد به کاهش زمان منجر می شود، افزود: مجاز دانستن ترخیص گمرکی قبل از واردات کالا، تداوم اجرای سیستم مدیریت ریسک بازرسی مکانیزه از طریق ایکس -ری، مجاز بودن کلیه اسناد زمان و زمان حمل کانتینر را در بهبود شاخص تجارت فرامرزی موثر است. وزیر بازرگانی این نکته را نیز گفت: 30 درصد کالاها از طریق مسیر سبز ترخیص می شوند. وی معتقد است: باید امکان بکارگیری فناوری اطلاعات در همه سازمان ها فراهم شود تا از این طریق گمرک، بندر و سازمان توسعه تجارت در یک زنجیره به یکدیگر متصل شوند. وی توضیح داد: همکاری در کوتاهترین فرآیندهای اداری در تجارت و گمرک، حذف بیش از بیش مجوزها و اسناد غیرمهم، اتصال سامانه های کامپیوتری وزارت بازرگانی با گمرک، در کنار هم قرار دادن توانمندی ها برای ساماندهی و دستیابی هرچه سریع تر به سامانه پنجره واحد بعنوان بهترین راه حل در فضای کسب وکار از موارد پیشنهادی وزارت بازرگانی برای همکاری و تعامل بیشتر با گمرک است. غضنفری با اشاره به اینکه در معاونت برنامه ریزی وزارت بازرگانی تمام دوره های مورد قبول سازمان ملل آموزش داده شده و تمام زمینه ها برای همکاری مشترک آماده است، ابراز امیدواری کرد: تا تعامل بیشتری میان این وزارتخانه با گمرک و بنادر صورت گیرد. وزیر بازرگانی، همکاری برای طبقه بندی بهتر کالاها، طبقه بندی تعرفه ای و توجه به دو شاخصه ی مهم زمان و هزینه بالا برای بهبود فضای کسب و کار را مورد توجه قرار داد و گفت: بدون شک برای بهبود جایگاه ایران باید بیش از هر زمانی به کاهش هزینه ها و تولید کیفی پرداخت و این امر جز عملیاتی شدن نهضت کاهش قیمت تمام شده میسر نمی شود.
** ضرورت نگاه سیستمی وی بر این موضوع که نگاه سیستمی باید در کشور تقویت شود، یادآور شد: حوزه تجارت و گمرک در کنار یکدیگر می توانند به تسهیل واردات و صادرات بپردازند. وزیر بازرگانی در پاسخ به برخی درخواست های رییس کل گمرک از وزیر بازرگانی که پیش از سخنرانی وی مطرح شد، گفت: درخواست های گمرک منطقی است و باید برای رفع مسائل پیش رو که همه ی آنها به بهبود حوزه واردات و صادرات منجر می شود، پرداخت. غضنفری از گمرک، سازمان توسعه تجارت و استاندارد و تحقیقات صنعتی بعنوان زیر مجموعه های سیستم تجاری نام برد و گفت: تمام اینها در نهایت زیرسیستم اقتصاد محسوب می شوند. وی درعین حال با تقدیر از زحمات کارکنان گمرک در نقاط مختلف کشور، گفت: اگر زیر سیستم گمرک را در نظر بگیریم نقش اختصاصی دارد و بر سیستم مادر خود یعنی تجارت و کلان اقتصاد اثرگذار است. وزیر بازرگانی سپس گفت: تسریع در ترخیص کالا بویژه مواد فاسد شدنی، جلوگیری از کالاهای غیرکیفی و کم کیفی، ممانعت از هدررفتن منابع ارزی، حمایت از تولید و مصرف و ارتقا سطح سلامت و تسهیل ترانزیت موجب افزایش درآمدهای ارزی و بهبود سوق الجیشی کشور می شود. وی با بیان اینکه "مسئولان ازبکی در آخرین سفر خود به ایران دل پری از سیستم حمل و نقل ایران داشتند،" گفت: باید نسبت به بهبود وضعیت سیستم حمل ونقل و ترانزیت اقداماتی مناسبی را انجام داد. غضنفری سپس یادآور شد: کنترل قیمت کالای وارداتی موجب افزایش درآمد، جلوگیری از دامپینگ و لطمه به کالای داخلی شود. وزیر بازرگانی این نکته را نیز افزود: که دستگاه های مستقر در گمرک موجب توقف کالا در انبار می شود. غضنفری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه گمرک از سیستمی فراتر از خود به نام اقتصاد آسیب می بینید، گفت: قمیت ارز و آثار آن بر واردات، چگونگی کنترل مرزها و تصمیماتی که مانع یا محرک قاچاق است، افزایش یا کاهش روابط سیاسی با کشورها و افزایش حجم مبادلات در یک یا چند نقطه ی مرزی و سهم گمرک از بوجه های کشور، از عوامل تاثیرگذار بر روی فعالیت گمرک بشمار می آیند.
|